Interesse om mee te oogsten?

Landbouw gedeeld met de lokale gemeenschap

Hoe werkt het?

ZELFOOGST

De StadsAkker werkt volgens het principe van zelfoogst. Je koopt aan het begin van het seizoen een oogstaandeel. Je draagt zo bij aan de werkingskosten van de akker en je kan in ruil een volledig jaar groenten, kruiden en kleinfruit komen oogsten. Vers van de akker, lekker gezond en met een minimale ecologische voetafdruk! Het veld is altijd ‘open’. Je komt oogsten wanneer het jou uitkomt en eet met de seizoen mee. De groenten worden niet verpakt, je brengt best je eigen mand of tas mee. 
Het nieuwe seizoen start op 1 mei 2022. Later instappen kan zolang we niet volzet zijn. Richtlijnen over het oogsten krijg je via mail en op het veld. Oogsten is helemaal niet moeilijk. Moest je toch even twijfelen, dan kan je altijd te rade gaan bij de boer of andere oogsters. 

GROENTEPAKKET  
Weinig tijd om zelf te komen oogsten, maar je wil je wel genieten van de StadsAkker groenten? We bieden een beperkt aantal wekelijkse groentepakketten aan. Wij oogsten, jij haalt af op dinsdag vanaf 16u. Op de StadsAkker natuurlijk*. Lees verder, of bel of mail ons voor meer info of om je pakket te reserveren. (*We leveren ook aan de Buurderij van Tienen of het Voedselteam van Hoegaarden).

Via
activiteiten (picknick, meewerkdagen, evaluatievergaderingen,...) krijg je de kans om elkaar en ook de boer te leren kennen. Maar bovenal is dit een prachtig engagement. Je kiest voor een duurzame en solidaire landbouw: toegankelijk voor een brede groep mensen, met respect voor het werk van de boer, het milieu en onze gezondheid. Het veld ligt midden in de stad. Je vindt de StadsAkker achter het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115, Tienen). Kom bij voorkeur te voet of met de fiets. 

Wat groeit er?

We telen verschillende soorten groenten, kruiden en kleinfruit. Dat gaat van venkel, radijsjes, pastinaak, aardbeien, prei, pompoenen, courgetten, paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie, rettich, allerlei sla-soorten, tuinbonen, erwtjes, broccoli… Het is maar een kleine greep uit de meer dan 50 lekkernijen die we zullen kweken. Van heel wat teelten zetten we verschillende rassen. Aangezien we seizoensgebonden telen, brengt de zomer overvloed en is het in winter wat ingetogener, maar dat wil zeker niet zeggen dat je dan enkel kolen zal kunnen oogsten. We zorgen ook in de winter voor heel wat variatie. Regelmatig komen de oogsters en de boer samen om het aanbod te bespreken. Suggesties zijn dan steeds welkom!

Hoeveel kost het?

 

Door de aankoop van een oogstaandeel kan je een jaarrond komen oogsten. Het nieuwe seizoen start op 01/05/2022. Je kan later aansluiten, zolang we niet volzet zijn.
 

ZELFOOGST
Je schrijft het hele gezin in.

  • Volwassenen (vanaf 17 jaar): Richtprijs 360 €. We hanteren een prijsvork van 335 - 450€. Je bepaalt zelf hoeveel je wenst te betalen. Over de hele oogstgemeenschap heen dienen we 360 euro als gemiddelde te halen om uit de kosten te komen. Da's dus een euro per dag. Met een extra boven de 360 euro maak je het sociaal tarief mogelijk. 
  • Kinderen (0-16 jaar): leeftijd x 19 euro (Bv: een kind van 5 jaar betaalt 95 euro). Je geeft de leeftijd op 01/05/2021 door. Kinderen onder de 1 jaar zijn steeds gratis. 
  • Sociaal tarief: 140 euro voor volwassenen. Voor kinderen: leeftijd x 8 euro (een kind van 4 jaar betaalt dus 32 euro). Komen in aanmerking:
    • cliënten van het OCMW
    • huurders van een sociale woonmaatschappij of een sociaal verhuurkantoor
    • personen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming van een mutualiteit
  • Groepen: indien je met een groep (vereniging, wijkcomité,…) wil deelnemen en je eerder occasioneel zal oogsten, wordt de prijs in onderling overleg bepaald. 

GROENTEPAKKET
Vind je geen tijd om zelf te komen oogsten, maar wil je wel genieten van de StadsAkker groenten? We bieden een beperkt aantal wekelijkse groentenpakketten aan. Wij oogsten, jij haalt af op de StadsAkker op dinsdag vanaf 17u.
Met een pakket kan je tussen mei en januari elke week je Akkergroenten krijgen, en maak je het sociaal tarief voor oogsters mee mogelijk.
 
Tarieven 2022:
- een klein groentepakket (5 volwassen eetporties per week) – 40 weken mei > jan – €415 (€10,18/week)
- een groot groentepakket (10 volwassen eetporties per week) – 40 weken mei > jan – €750 (€18,75/week)

NIEUW: flexibele 10-beurten-kaart (klein pakket: €140, groot pakket: €220) - 10 pakketten wanneer het je past tussen mei en januari

Geïnteresseerd? Bestellen kan enkel met een email naar info@stadsakker.be. Meer info: 0492 25 14 18
 

We vragen om het volledige bedrag in 1 keer te betalen. Op die manier kunnen we de teelt en het loon van onze boer financieren. We beseffen dat deze som geld niet door iedereen zomaar kan worden neergelegd. Daarom maken we gespreid betalen mogelijk. Je kan in 2 schijven betalen: de eerste helft bij inschrijving, de volgende 4 maanden later. Een bewijs van een automatische overschrijving in max. 6 keer wordt ook aanvaard.

Hoe kom ik meer te weten?

Elk voorjaar voorzien we infomomenten, de zgn. ‘Akker-toeren’. De eerstvolgende zijn voorzien op zaterdag 7/03/2020 en op zondag 15/03/2020. Je krijgt er meer uitleg van onze boer en we leiden je rond op de akker. Kan je er op één van deze momenten niet bij zijn en wens je meer info? Stuur een mailtje naar info@stadsakker.be of bel naar stadsboer Wannes Suttels op 0492 25 14 18.


Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je inschrijven via een online inschrijvingsformulier.
Indien het aantal plaatsen volzet is, schrijven we je in op een wachtlijst.