Stadsakker

Landbouw gedeeld met de lokale gemeenschap

Hoe werkt het?

Op de StadsAkker telen we seizoensgroenten die gezond zijn voor de mens en de aarde. Als lid kan je dit lekkers zelf oogsten of een pakket afhalen. 

Het nieuwe seizoen start op 1 mei 2024. Wil je zeker zijn van je plaatsje, schrijf je dan nu in via deze link (we gebruiken de PLUK app). Opgelet, huidige leden krijgen een aparte verleng-link! Later instappen kan zolang we niet volzet zijn.

Het veld ligt midden in de stad. Je vindt de StadsAkker achter het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115, Tienen). 

Ontdek hieronder wat bij jou past.

ZELFOOGST

Als oogster kan je het jaar door kraakverse groenten en kruiden plukken. Je krijgt hiervoor instructies van de boer. Het veld is altijd ‘open’. Je komt oogsten wanneer het jou uitkomt. De groenten worden niet verpakt, je brengt best je eigen mand of tas mee. 
Oogsten is helemaal niet moeilijk. Moest je toch even twijfelen, dan kan je altijd te rade gaan bij de boer of andere oogsters. 

Oogsten doe je het jaar rond, van mei tot en met april. Je kan kiezen tussen 'voltijds' oogsten of één week op twee (bv. alle even weken van het jaar).

GROENTEPAKKET  
Weinig tijd om zelf te komen oogsten, maar je wil wel genieten van de StadsAkker groenten? We bieden van mei t.e.m. januari groentepakketten aan in verschillende formules. Wij oogsten, jij haalt af op donderdag vanaf 17u. Wist je trouwens dat we ook leveren aan de Buurderij van Tienen en het Voedselteam van Outgaarden?

Wat groeit er?

We telen een grote diversiteit aan groenten, kruiden en kleinfruit. Venkel, radijsjes, pastinaak, aardbeien, frambozen, prei, pompoenen, courgetten, paprika’s, tomaten, komkommer, spinazie, rettich, allerlei sla-soorten, tuinbonen, erwtjes, broccoli… Het is maar een kleine greep uit de meer dan 50 lekkernijen die we kweken. Van heel wat teelten zetten we verschillende rassen. Aangezien we seizoensgebonden telen, brengt de zomer overvloed en is het in de winter wat ingetogener, maar dat wil zeker niet zeggen dat je dan enkel kolen zal kunnen oogsten. We zorgen ook in de winter voor heel wat variatie. Regelmatig komen de oogsters en de boer samen om het aanbod te bespreken. Suggesties zijn dan steeds welkom!
 

Hoeveel kost het?

Door de aankoop van een oogstaandeel kan je een jaarrond genieten van seizoensgroenten. Het nieuwe seizoen start op 01/05/2024. Je kan later aansluiten, zolang we niet volzet zijn.
 

ZELFOOGST 
Je schrijft het hele gezin in voor het seizoen. Je kan kiezen tussen voltijds oogsten, of één week op twee (zie hoger: 'Hoe werkt het?'). Vanaf €33,75 per maand ben je voltijds oogster.

Heb je een specifieke gezins- of financiële situatie (bv. financiële steun van het OCMW)? Neem contact op met ons. We bekijken de mogelijkheid voor een korting.

 

GROENTEPAKKET
Een wekelijks pakket lekkere Akkergroenten van mei tot en met januari? Of een flexibele 10-beurten kaart, waarbij je een pakket reserveert wanneer het jou past? Vanaf €13,13 per pakket kan je beginnen koken met lokaal lekkers.

Prijzenoverzicht StadsAkker zelfoogst/pakket

BETALING 

Als het kan, betaal dan in één keer. Zo financieren we de teelt en het loon van de boer. We beseffen dat het niet voor iedereen mogelijk is zo'n grote som in één keer neer te leggen. Daarom maken we gespreid betalen mogelijk: in schijven of via domiciliëring.

Hoe kom ik meer te weten?

Elk voorjaar voorzien we infomomenten, op ons veld noemen we ze ‘Akkertoer’.  Je krijgt er meer uitleg van onze boer en we leiden je rond op de akker. Alle infomenten zijn opgelijst op de pagina Activiteiten.

Kan je er op één van deze momenten niet bij zijn en wens je meer info? Stuur een mailtje naar info@stadsakker.be of bel stadsboer Wannes Suttels op 0492 25 14 18.

 

Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je inschrijven via een online inschrijvingsformulier.
Indien het aantal plaatsen volzet is, schrijven we je in op een wachtlijst. 
Moeite met digitaal inschrijven? Bel ons, we helpen je graag.