Interesse om mee te oogsten?

Akkerrecepten

Onze oogsters posten geregeld hun lievelingsrecepten. Op zoek naar extra inspiratie? Neem een kijkje op de groentewijzer van de Wassende Maan.

Snelle rabarbertaart

800 gram rabarber*, 120 g bloemsuiker, 50 g fijne witte suiker, amandelpoeder, 2 eieren, 120 g verse room, zanddeeg voor een taart (kan je eenvoudig zelf maken of kant-en-klaar kopen)

Was de rabarber. Schil eventueel harde schil weg. Snij in stukken van 2 cm. Meng met de witte suiker. Laat minstens 1 u. trekken. Verwarm de oven op 200°. Leg het taartdeeg in de vorm. Bedek licht met amandelpoeder. Giet de rabarber af en recupereer het sap. Leg de rabarber op de bodem, en bak 20 min.

Meng de eieren met de bloemsuiker, de room en het sap van de rabarber. Giet het over de taart. Laat nog 20 à 25 min. Bakken tot de taart goudbruin kleurt. 

*heb je niet genoeg rabarber, dan kan je een appel in stukjes toevoegen. Lekker.           

Gele & rode bietjes

Bietjes van loof ontdoen (de jongste blaadjes kunnen eventueel in salade gebruikt worden), grondig wassen en gaar koken. De kooktijd hangt af van de grootte. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in prikken; raak je tot bijna het midden dan zijn ze klaar. Afgieten en laten afkoelen. De schil komt er dan haast vanzelf af. Bietjes in schijfjes of blokjes snijden, in wat olijfolie wentelen en een paar draaien van de pepermolen erover; eventueel wat zout voor de liefhebbers. Afwerken naar keuze, met rode ui of gesnipperd sjalotje, lente-uitjes, peterselie (heerlijke platte peterselie op de akker!) of bieslook … Bietjes combineren ook makkelijk met bvb. fèta, wat geitenkaas, of vis zoals zalm of gerookte forel.

Pascale Bolle             

Bataat/quinoa/rijstslaatje met kruiden en fèta

Voor 2 personen. Schil 2-3 zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ca. 2 cm. Even wassen, in ovenschaal gieten en kruiden met beetje olijfolie, peper & zout en ca. 20 minuten in oven op 200° laten garen. Tussentijds even controleren want de stukjes moeten weliswaar gaar worden, maar mogen hun “beet” niet verliezen. Ondertussen in 1 potje een half kopje quinoa koken en in een ander potje een half kopje rijst. In deze versie werden respectievelijk rode quinoa en basmati gebruikt, maar je kunt ook gewone quinoa gebruiken en bvb wilde rijst.  Wanneer gaar, afgieten en laten uitlekken. Handvol muntblaadjes wassen, drogen en grof snijden. Stukje fèta in blokjes snijden. Het groene gedeelte van een 4-tal lente-uitjes wassen, drogen en in ringetjes snijden. 2-tal lookteentjes pellen en in fijne sneetjes snijden; salieblaadjes & oreganoblaadjes wassen & drogen en fijn snijden. Van beide kruiden heb je een 3-tal eetlepels nodig. Wat olijfolie in pannetje verwarmen en hierin de look even laten stoven, tot de schijfjes gaar zijn en licht verkleuren, maar niet laten verbranden.  De fijngesneden kruiden toevoegen en al roerend laten opwarmen, maar niet laten verbranden. Rijst & quinoa in schotel gieten, de warme look & kruiden er door mengen.  Hierna de bataat toevoegen & terug mengen. Wat olijfolie en een eetlepel citroensap toevoegen. Mengsel proeven en eventueel bijkruiden met peper en/of zout. Fètablokjes, munt & uiringetjes en de zeste van 1 limoen door mengsel roeren. Lekker om warmlauw te eten, maar een restje kun je makkelijk bewaren en achteraf koud opeten.
Pascale Bolle             

Gegrilde courgettes

Jonge courgettes gebruiken. Wassen & afdrogen en in schuine sneden van ongeveer 1 cm snijden. In klein beetje olijfolie wentelen. Grillpan op hoogste stand heet laten worden en de sneetjes hier langs beide kanten op grillen = tot de donkere lijntjes verschijnen. De gegrilde courgette in een platte schotel laten afkoelen en intussen vinaigrette van olijfolie met citroensap, verse tijmblaadjes en beetje gemalen peper maken. Over de gegrilde courgette verdelen en laten marineren in de koelkast, liefst toch minstens een uurtje. Je kunt met dit gerechtje alle kanten op: andere gegrilde groenten toevoegen, zoals paprika, rode ui; of garneren met wat paarse (aanwezig op de Akker!) of groene basilicum, wat gehakte hazelnoten en een paar krullen parmesaan; of toefjes humus …

Pascale Bolle     

Courgettengratin

Benodigdheden
400 à 500 gr. gemengd gehakt (geen americain !) of voor de vergetariërs toffu rosso, 1 grote of 2 middelgrote courgettes, 2 gele en 2 rode paprika’s, 1 grote ui  + knoflookteentjes, 1 brikpak tomaten in blokjes of 3 à 4 grote gepelde en in blokjes gesneden verse tomaten, een eetlepel olijfolie, peper, zout, spaghettikruiden, 1 groentebouillonketeltje, facultatief : een zakje gratinkaas

Werkwijze
Snipper de ui, snij de paprika’s middendoor en haal de pitjes en velletjes er uit en snij in reepjes, snij de courgette middendoor en haal met een eetlepel de binnenste pitjes uit.  Snij de courgette in blokjes.
Verwarm de olijfolie en plet het gehakt of de toffu al roerend onder de ui (op een laag vuur zodat het gehakt kan opdrogen - zoals bij spaghettisaus - zonder te verbranden).  Voeg zout en peper toe naar believen enkele gesnipperde knoflookteentjes toe .
Voeg de paprika’s toe en laat die 5 minuten al roerend mee bakken.
Voeg daarna de blokjes courgette al roerend toe en laat verder stoven op een laag vuur.  Voeg paprikapoeder toe (dat mogen gerust 2 à 3 eetlepels zijn) alsook het bouillonketeltje.  Er mag ook nog wat extra lookpoeder bij voor de liefhebbers.
Zet de deksel op de pan en laat het zo zeker een kwartier stoven (regelmatig omroeren)  tot je ziet dat de paprika’s en de courgette mals worden.  Voeg dan een brikpak tomaten in blokjes toe of (enkele verse gepelde tomaten in blokjes gesneden) toe.  Laat nog wat verders stoven.
Proef.  Als de courgette beetgaar is neem van het vuur.  Als er teveel vocht op is, dat teveel gewoon afgieten of binden met wat aardappelbloem (maar dan moet je waarschijnlijk weer wat bijkruiden, want dat neemt de smaakt van sommige kruiden weg). Het gerecht kan nu al opgediend worden, maar het is veel lekkerder wanneer het daags tevoren klaargemaakt wordt en pas ‘s anderendaags in een vuurvaste schotel gegoten en bedekt met gratin kaas de oven in gezwierd wordt  (een kwartier in een warmeluchtoven van ong. 180 °). Kinderen eten het gerecht ook heel graag.  Voor jonge kinderen liefst de blokjes klein snijden en niet te sterk kruiden. Opdienen met rijst, riso of aardappelpurree.

Vivienne Dumoulin

Akkerboontjes met makreel

Naar een recept van Seppe Nobels uit "Vegetables that sparkle the conversation": evenveel snijbonen als boterboontjes wassen en beetgaar koken. Laten uitlekken en de snijbonen in lange slierten snijden. Een gerookte makreel ontvellen, van kop en graten ontdoen en in grove stukken plukken. Bladeren van 1 bussel radijsjes en takje hysop wassen; radijsbladeren grof hakken, hysopblaadjes van takje ritsen. Sjalotje en teentje look fijn snipperen en in olijfolie gaar stoven. Boontjes toevoegen en warm laten worden. Grote helft van de radijsbladeren & hysop 1 minuut met boontjes laten meestoven. Bonen in schaal schikken, mengen met de rest van de kruiden. Stukken makreel toevoegen. Wat peper over malen. Eventueel versieren met een bloemetje. Bloemetjes op de foto zijn berelook of daslook. Snel & lekker gerechtje!

Pascal Bolle

Groententortilla

Nodig : vijftal bladeren snijbiet, halve cougette, blokje cheddar, rode ui, enkele middelgrote kerstomaatjes, één tot twee teentjes knoflook, versgemalen peper & zout, 12 eieren. Rechthoekige bakvorm (voor potluck picknick had ik een vorm met basis 18x22 cm voor 12 eieren).
Snij de stengels van de snijbiet in stukjes van ongeveer één centimeter, halveer enkele bladeren en snij die in reepjes, snij courgette en cheddar in blokjes van ook ongeveer één centimeter. Plaats een vel bakpapier in de bakvorm en meng de groenten- en kaasblokjes hierin. Kluts of mix de eieren met één of twee teentjes geperste knoflook, kruid voldoende met peper en zout.
Giet je geklutste eieren over de groenten en kaas. Halveer de kerstomaatjes en duw ze met bolle onderkant in deze mengeling, snij de rode ui in fijne dwarse plakjes, en leg ook die ter versiering op je tortilla.
Bak gedurende een klein uur in oven van 175°, de tortilla is klaar wanneer hij stevig en veerkrachtig aanvoelt (door de eimix souffleert die lichtjes tijdens het bakken).
Na afkoelen, bakpapier verwijderen en in blokjes snijden.

Mark Hanssens

Pikante bonensalade

Potje witte reuzebonen in bokaal (supermarkt, maar misschien ook via Akker?) laten uitlekken. 2 rode uien pellen en in dunne ringen snijden; 4-tal gepelde teentjes knoflook in schijfjes snijden; 1 of 2 (!) pikante pepertjes snipperen; busseltje peterselie wassen & snipperen; 6 tal lente-uitjes wassen en in kleine ringetjes snijden. Al deze ingrediënten, behalve de knoflook, zi...jn momenteel op de Akker te vinden. De rode uien stoven in olijfolie. Kort erna de knoflook toevoegen en verder laten stoven zonder bruin te laten worden. Na een paar minuten de pikante peper-snippers toevoegen en mee laten stoven, tot alles zacht is. Mengen met de bonen en laten afkoelen. Kruiden met wat peper en de peterselie & lente-uitjes toevoegen. Op de foto is er ook nog wat gekruimelde fèta in de salade verwerkt, maar kan ook prima zonder.

Pascal Bolle

Mixed groentengrill met peterselieolie en Manouri

Wat heb je nodig?
1 middellange courgette, 1 koolrabi, 1 kleine aubergine (of ½ medium), 125 g manouri, anari of halloumi kaas
3-4 eetlepels olijfolie
Voor de Peterselieolie: 50 g platblad peterselie (bladeren en zachte stengels), 75 ml olijfolie, 2 knoflookteentjes, geplet, 1 eetlepel citroensap, Zout en zwarte peper van de molen
Extra nodig: blender, citruspers, grillpan of koekenpan

Pureer voor de peterselieolie in een blender of foodprocessor de peterselie met de olie, knoflook, het citroensap en zout en peper glad. Zet even opzij.
Thuis kan je nu je oven op 190°C voorverwarmen.
Zet een geribbelde gietijzeren grillpan op het fornuis of zoals op de Stadsakker op de BBQ en laat goed heet worden.
Snij de courgette in iets schuine, 1 cm dikke plakken.
Schil de koolrabi met een scherp mes; snij hem overlangs doormidden en snij beide helften in 1 cm dikke plakken.
Snij de aubergine in ½ cm dikke plakken
Snij de kaas in ½ cm dikke plakken
Hou alle ingrediënten apart, schep ze door en beetje olijfolie en bestrooi met zout
Rooster de groenten en op het laatst de kaas, in porties tot ze net gaar zijn en aan beide kanten grillstrepen hebben. Dat duurt van 1 minuut (courgette) tot 6 minuten (de aubergine).
Doe ze in een mengkom en hou de kaas apart.
Thuis kan je de aubergine nog 5-10 minuten in de hete oven gaar laten worden.
Giet de peterselieolie over de hete groenten (warm nemen groenten smaken beter op) en schep alles voorzichtig door elkaar.
Laat afkoelen toe warm of tot ze koud zijn.
Proef je gerecht en bekijk of je nog op smaak moet brengen met peper en zout.
 
Tips:
Je moet je niet aan deze keuze van groenten houden. Er zijn talloze alternatieven, zoals asperges, wortel, bloemkool, daikon, rode biet ga met het seizoen mee en bekijk wat jij lekker vindt.
Voor de kaas kies je een zachte kaas die niet uiteenvalt of smelt op de grill (zie bij de ingrediënten). Ze zijn verkrijgbaar bij Turkse en andere Mediterraanse winkels maar in Tienen heeft Bartholomeus Manouri en Halloumi als je ze bestelt. Als je halloumi gebruikt moet je deze warm eten alvorens hij een ietwat rubberachtige textuur krijgt.
bewerkt met het boek “Plenty van Yotam Ottolenghi” als inspiratie

Ann Koekepan

Lasagne met Warmoes

Maak een (verse) tomatensaus met o.a. look en rozemarijn … volgens eigen smaak. Al dan niet met gehakt. Was, droogzwier en snij de warmoes grof.... Snij mozzarella in schijfjes.
In een ovenschotel : laag tomatensaus – lasagnebladen – laag tomatensaus – dikke laag warmoes – paar schijfjes mozzarella – lasagnebladen >>> herhalen en eindigen met mozzarella : in een oven op 180° gedurende +- 30 min. … smakelijk!

Evelien Devriese

Gegratineerde (butternut) pompoen

Ingredienten voor 4p :
2 eieren - 2 butternut pompoenen - 1 dl room – 250 g verse geitenkaas of feta – bulgur of rijst

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de butternuts in 2 en haal de pitjes eruit. Gaar ongeveer 50 min in de oven (bij grote butternuts 1u). Haal het vruchtvlees uit de pompoen, maar zorg ervoor dat er minstens nog een rand van 1 tot 2 cm vruchtvlees blijft zitten. Meng het vruchtvlees samen met de verse geitenkaas of feta – op de foto heb ik feta gebruikt – de eieren en de room door elkaar. Kruid met peper en zout. Je kan ook spekjes aan het mengsel toevoegen. Vul de butternuts met dit mengsel en zet nog 20 min in in de oven. Serveer met bulgur, rijst of een slaatje. Tip : kruid de rijst of bulgur met kurkuma, geeft een mooie gele kleur. De pompoen heeft een heerlijke nootachtige smaak en lijkt wel gepoft in de oven.

Lies Guillaumme

Ovenschotel met bataat, pastinaak en kerstomaatjes

Vrij naar recept uit “Plenty” van Yotham Ottolenghi, voor 4 personen.
Oven verwarmen op 190°. 4 pastinaken schillen; doormidden snijden en dan in stukken van ca. 2 cm breed. 4 middelgrote rode uien pellen en elk in 6 partjes snijden. Bataat goed wassen, schil niet verwijderen; horizontaal doormidden snijden en elke helft in 6-tal partjes. Groenten in ovenschotel leggen; overgieten met olijfolie; paar takjes rozemarijn en tij...m, wat zout en peper toevoegen; goed mengen. Bol knoflook horizontaal doormidden snijden en helften eveneens in ovenschotel leggen. Groenten in oven roosteren. Als ze bijna gaar zijn (prik er eens in) een 20-tal kerstomaatjes (in 2 gesneden) toevoegen en verder laten garen. Ondertussen vinaigrette maken van 4-tal el citroensap, 4-tal el olijfolie, 1 el ahornsiroop, ½ tl mosterd, peper en zout, 4-tal el kleine kappertjes of grote, fijngehakt. Als de groenten gaar zijn, uit de oven halen en vinaigrette over gerecht gieten en goed mengen. Eventueel wat geroosterd sesamzaad (1 el) over strooien. Kerstomaatjes en pastinaak van de akker! Wel een schopje meedoen om de pastinaak uit de grond te kunnen graven, maar het is de moeite waard.

Pascal Bolle