Akkerrecepten
Snelle rabarbertaart
800 gram rabarber*, 120 g bloemsuiker, 50 g fijne witte suiker, amandelpoeder, 2 eieren, 120 g verse room, zanddeeg voor een taart (kan je eenvoudig zelf maken of kant-en-klaar kopen)
Was de rabarber. Schil eventueel harde schil weg. Snij in stukken van 2 cm. Meng met de witte suiker. Laat minstens 1 u. trekken. Verwarm de oven op 200°. Leg het taartdeeg in de vorm. Bedek licht met amandelpoeder. Giet de rabarber af en recupereer het sap. Leg de rabarber op de bodem, en bak 20 min.
Meng de eieren met de bloemsuiker, de room en het sap van de rabarber. Giet het over de taart. Laat nog 20 à 25 min. Bakken tot de taart goudbruin kleurt.
*heb je niet genoeg rabarber, dan kan je een appel in stukjes toevoegen. Lekker.
Gele & rode bietjes
Bietjes van loof ontdoen (de jongste blaadjes kunnen eventueel in salade gebruikt worden), grondig wassen en gaar koken. De kooktijd hangt af van de grootte. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in prikken; raak je tot bijna het midden dan zijn ze klaar. Afgieten en laten afkoelen. De schil komt er dan haast vanzelf af. Bietjes in schijfjes of blokjes snijden, in wat olijfolie wentelen en een paar draaien van de pepermolen erover; eventueel wat zout voor de liefhebbers. Afwerken naar keuze, met rode ui of gesnipperd sjalotje, lente-uitjes, peterselie (heerlijke platte peterselie op de akker!) of bieslook … Bietjes combineren ook makkelijk met bvb. fèta, wat geitenkaas, of vis zoals zalm of gerookte forel.
Pascale Bolle
Bataat/quinoa/rijstslaatje met kruiden en fèta
Gegrilde courgettes
Jonge courgettes gebruiken. Wassen & afdrogen en in schuine sneden van ongeveer 1 cm snijden. In klein beetje olijfolie wentelen. Grillpan op hoogste stand heet laten worden en de sneetjes hier langs beide kanten op grillen = tot de donkere lijntjes verschijnen. De gegrilde courgette in een platte schotel laten afkoelen en intussen vinaigrette van olijfolie met citroensap, verse tijmblaadjes en beetje gemalen peper maken. Over de gegrilde courgette verdelen en laten marineren in de koelkast, liefst toch minstens een uurtje. Je kunt met dit gerechtje alle kanten op: andere gegrilde groenten toevoegen, zoals paprika, rode ui; of garneren met wat paarse (aanwezig op de Akker!) of groene basilicum, wat gehakte hazelnoten en een paar krullen parmesaan; of toefjes humus …
Pascale Bolle
Courgettengratin
Akkerboontjes met makreel
Naar een recept van Seppe Nobels uit "Vegetables that sparkle the conversation": evenveel snijbonen als boterboontjes wassen en beetgaar koken. Laten uitlekken en de snijbonen in lange slierten snijden. Een gerookte makreel ontvellen, van kop en graten ontdoen en in grove stukken plukken. Bladeren van 1 bussel radijsjes en takje hysop wassen; radijsbladeren grof hakken, hysopblaadjes van takje ritsen. Sjalotje en teentje look fijn snipperen en in olijfolie gaar stoven. Boontjes toevoegen en warm laten worden. Grote helft van de radijsbladeren & hysop 1 minuut met boontjes laten meestoven. Bonen in schaal schikken, mengen met de rest van de kruiden. Stukken makreel toevoegen. Wat peper over malen. Eventueel versieren met een bloemetje. Bloemetjes op de foto zijn berelook of daslook. Snel & lekker gerechtje!
Pascal Bolle
Groententortilla
Pikante bonensalade
Mixed groentengrill met peterselieolie en Manouri
3-4 eetlepels olijfolie
Extra nodig: blender, citruspers, grillpan of koekenpan
Thuis kan je nu je oven op 190°C voorverwarmen.
Zet een geribbelde gietijzeren grillpan op het fornuis of zoals op de Stadsakker op de BBQ en laat goed heet worden.
Snij de courgette in iets schuine, 1 cm dikke plakken.
Schil de koolrabi met een scherp mes; snij hem overlangs doormidden en snij beide helften in 1 cm dikke plakken.
Snij de aubergine in ½ cm dikke plakken
Snij de kaas in ½ cm dikke plakken
Hou alle ingrediënten apart, schep ze door en beetje olijfolie en bestrooi met zout
Rooster de groenten en op het laatst de kaas, in porties tot ze net gaar zijn en aan beide kanten grillstrepen hebben. Dat duurt van 1 minuut (courgette) tot 6 minuten (de aubergine).
Doe ze in een mengkom en hou de kaas apart.
Thuis kan je de aubergine nog 5-10 minuten in de hete oven gaar laten worden.
Giet de peterselieolie over de hete groenten (warm nemen groenten smaken beter op) en schep alles voorzichtig door elkaar.
Laat afkoelen toe warm of tot ze koud zijn.
Proef je gerecht en bekijk of je nog op smaak moet brengen met peper en zout.
Je moet je niet aan deze keuze van groenten houden. Er zijn talloze alternatieven, zoals asperges, wortel, bloemkool, daikon, rode biet ga met het seizoen mee en bekijk wat jij lekker vindt.
Voor de kaas kies je een zachte kaas die niet uiteenvalt of smelt op de grill (zie bij de ingrediënten). Ze zijn verkrijgbaar bij Turkse en andere Mediterraanse winkels maar in Tienen heeft Bartholomeus Manouri en Halloumi als je ze bestelt. Als je halloumi gebruikt moet je deze warm eten alvorens hij een ietwat rubberachtige textuur krijgt. bewerkt met het boek “Plenty van Yotam Ottolenghi” als inspiratie
Lasagne met Warmoes
Gegratineerde (butternut) pompoen
2 eieren - 2 butternut pompoenen - 1 dl room – 250 g verse geitenkaas of feta – bulgur of rijst
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de butternuts in 2 en haal de pitjes eruit. Gaar ongeveer 50 min in de oven (bij grote butternuts 1u). Haal het vruchtvlees uit de pompoen, maar zorg ervoor dat er minstens nog een rand van 1 tot 2 cm vruchtvlees blijft zitten. Meng het vruchtvlees samen met de verse geitenkaas of feta – op de foto heb ik feta gebruikt – de eieren en de room door elkaar. Kruid met peper en zout. Je kan ook spekjes aan het mengsel toevoegen. Vul de butternuts met dit mengsel en zet nog 20 min in in de oven. Serveer met bulgur, rijst of een slaatje. Tip : kruid de rijst of bulgur met kurkuma, geeft een mooie gele kleur. De pompoen heeft een heerlijke nootachtige smaak en lijkt wel gepoft in de oven.
Ovenschotel met bataat, pastinaak en kerstomaatjes
Oven verwarmen op 190°. 4 pastinaken schillen; doormidden snijden en dan in stukken van ca. 2 cm breed. 4 middelgrote rode uien pellen en elk in 6 partjes snijden. Bataat goed wassen, schil niet verwijderen; horizontaal doormidden snijden en elke helft in 6-tal partjes. Groenten in ovenschotel leggen; overgieten met olijfolie; paar takjes rozemarijn en tij...m, wat zout en peper toevoegen; goed mengen. Bol knoflook horizontaal doormidden snijden en helften eveneens in ovenschotel leggen. Groenten in oven roosteren. Als ze bijna gaar zijn (prik er eens in) een 20-tal kerstomaatjes (in 2 gesneden) toevoegen en verder laten garen. Ondertussen vinaigrette maken van 4-tal el citroensap, 4-tal el olijfolie, 1 el ahornsiroop, ½ tl mosterd, peper en zout, 4-tal el kleine kappertjes of grote, fijngehakt. Als de groenten gaar zijn, uit de oven halen en vinaigrette over gerecht gieten en goed mengen. Eventueel wat geroosterd sesamzaad (1 el) over strooien. Kerstomaatjes en pastinaak van de akker! Wel een schopje meedoen om de pastinaak uit de grond te kunnen graven, maar het is de moeite waard.