Interesse om mee te oogsten?

Landbouw gedeeld met de lokale gemeenschap

Hoe werkt het?

De StadsAkker werkt volgens het principe van zelfoogst. Je koopt aan het begin van het seizoen een oogstaandeel. Je draagt zo bij aan de werkingskosten van de akker en je kan in ruil een gans jaar groenten komen oogsten. Vers van de akker, gezond en met een minimale voetafdruk! Het veld is altijd ‘open’. Je komt oogsten wanneer het jou uitkomt en eet met de seizoen mee. Het seizoen loopt van 1 april tot 31 maart. Richtlijnen over het oogsten krijg je via mail en op het veld. Oogsten is helemaal niet moeilijk. Moest je toch even twijfelen, dan kan je altijd ten rade gaan bij de boer of andere oogsters.  Via activiteiten (picknick, meewerkdagen, evaluatievergaderingen,...) krijg je de kans om elkaar en ook de boer te leren kennen. Maar bovenal is dit een prachtig engagement. Je kiest voor een duurzame en solidaire landbouw: toegankelijk voor een brede groep mensen, met respect voor het werk van de boer, het milieu en onze gezondheid. Het veld ligt midden in de stad. Je kan de StadsAkker vinden achter het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115, Tienen). Je komt bij voorkeur te voet of met de fiets. De groenten worden niet verpakt, je brengt best je eigen mand of tas mee. 

Wat groeit er?

We telen verschillende soorten groenten, kruiden en kleinfruit. Dat gaat van venkel, radijsjes, pastinaak, aardbeien, prei, pompoenen, courgetten, paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie, rettich, allerlei sla-soorten, tuinbonen, erwtjes, broccoli… Het is maar een kleine greep uit de meer dan 50 lekkernijen die we zullen kweken. Van heel wat teelten zetten we verschillende rassen. Aangezien we seizoensgebonden telen, brengt de zomer overvloed en is het in winter wat ingetogener, maar dat wil zeker niet zeggen dat je dan enkel kolen zal kunnen oogsten. We zorgen ook in de winter voor heel wat variatie. Regelmatig komen de oogsters en de boer samen om het aanbod te bespreken. Suggesties zijn dan steeds welkom!

Hoeveel kost het?

Door de aankoop van een oogstaandeel kan je een jaarrond komen oogsten. Het nieuwe seizoen start op 01/04/2019 en eindigt op 31/03/2020. Een volledig kalenderjaar dus.
  • Volwassenen (vanaf 16j): 250-300 euro. We hanteren een prijsvork. Je bepaalt zelf hoeveel je wenst te betalen. Over de hele oogstgemeenschap heen dienen we 275 euro als gemiddelde te halen om uit de kosten te komen.
  • Kinderen (0-15 jaar): leeftijd x 15 euro (Bv: een kind van 4 jaar betaalt 60 euro). U geeft de leeftijd op 01/04/2019 door. Kinderen onder de 1 jaar zijn steeds gratis.
  • Sociaal tarief: 100 euro voor volwassenen. Voor kinderen: leeftijd x 6 (een kind van 4 jaar betaalt dus 24 euro). Komen in aanmerking:
    • huurders van een sociale woonmaatschappij of een sociaal verhuurkantoor
    • personen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming van een  mutualiteit
    • cliënten van het OCMW
  • Groepen: indien u met een groep (vereniging, wijkcomité,…) wil deelnemen en u eerder occasioneel zal oogsten, wordt de prijs in onderling overleg bepaald. 
Voor gezinnen met meer dan 2 kinderen, zijn de jongste kinderen gratis.
 
We vragen om het volledige bedrag in 1 keer te betalen.Op die manier kunnen we de akker en het loon van onze boer financieren. We beseffen uiteraard dat deze som geld niet door iedereen zomaar kan worden neergelegd. Daarom maken we voor iedereen gespreid betalen mogelijk. Je kan in dat geval in 2 schijven betalen: tegen 31/03/2019 de eerste schijf en tegen 30/06/2019 de tweede schijf.            

Hoe kom ik meer te weten?

Elk voorjaar voorzien we infomomenten, de zgn. ‘Akker-toeren’. De eerstvolgende zijn voorzien op zaterdag 16/02/2019 (11u-12u30) en op zondag 24/02/2019 (11u-12u30). Je krijgt er meer uitleg van onze boer en we leiden je rond op de akker. Kan je er op één van deze momenten niet bij zijn en wens je meer info? Stuur een mailtje naar info@stadsakker.be of bel naar stadsboer Wannes Suttels op 0492 25 14 18.


Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je op manieren inschrijven via een online inschrijvingsformulier
Indien het aantal plaatsen volzet is, schrijven we je in op een wachtlijst.