Interesse om mee te oogsten?

Landbouw gedeeld met de lokale gemeenschap

Hoe werkt het?

De StadsAkker werkt volgens het principe van zelfoogst. Je koopt aan het begin van het seizoen een oogstaandeel. Je draagt zo bij aan de werkingskosten van de akker en je kan in ruil een gans jaar groenten komen oogsten. Vers van de akker, gezond en met een minimale voetafdruk! Het veld is altijd ‘open’. Je komt oogsten wanneer het jou uitkomt en eet met de seizoen mee. Richtlijnen over het oogsten krijg je via mail en op het veld. Oogsten is helemaal niet moeilijk. Moest je toch even twijfelen, dan kan je altijd ten rade gaan bij de boer of andere oogsters.  Via activiteiten (picknick, meewerkdagen, evaluatievergaderingen,...) krijg je de kans om elkaar en ook de boer te leren kennen. Maar bovenal is dit een prachtig engagement. Je kiest voor een duurzame en solidaire landbouw: toegankelijk voor een brede groep mensen, met respect voor het werk van de boer, het milieu en onze gezondheid. Het veld ligt midden in de stad. Je kan de StadsAkker vinden achter het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115, Tienen). Je komt bij voorkeur te voet of met de fiets. De groenten worden niet verpakt, je brengt best je eigen mand of tas mee. 

Wat groeit er?

We telen verschillende soorten groenten, kruiden en kleinfruit. Dat gaat van venkel, radijsjes, aardbeien, prei, pompoenen, courgetten, paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie, allerlei sla-soorten, tuinbonen, erwtjes, broccoli… Het is maar een kleine greep uit de meer dan 50 lekkernijen die we zullen kweken. Van heel wat teelten zetten we verschillende rassen. 2017 is een startjaar waardoor we nog geen volledig maar wel een divers gamma zullen kunnen aanbieden. Aangezien we seizoensgebonden telen, brengt de zomer overvloed en is het in winter wat ingetogener, maar dat wil zeker niet zeggen dat je dan enkel kolen zal kunnen oogsten. We zorgen ook in de winter voor heel wat variatie. Regelmatig komen de oogsters en de boer samen om het aanbod te bespreken. Suggesties zijn dan steeds welkom!

Hoeveel kost het?

Door de aankoop van een oogstaandeel kan je een jaarrond komen oogsten. Je betaalt aan het begin van het seizoen. In 2017 start het oogstseizoen in de loop van mei en eindigt op 30/04/2018. Omdat het een startjaar is, hanteren we aangepaste prijzen:
 • Volwassenen (> 16j): 200 euro (= 0,54 euro per dag)
 • Kinderen: leeftijd x 12 euro (Bv: een kind van 4 jaar betaalt 48 euro). Voor gezinnen met meer dan 3 kinderen, zijn de jongste kinderen gratis.
 • Sociaal tarief: 75 euro voor volwassenen (gespreid betalen binnen dit sociaal tarief is mogelijk). Komen in aanmerking:
  • huurders van een sociale woonmaatschappij of een sociaal verhuurkantoor
  • personen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming van een  mutualiteit
  • cliënten van het OCMW
 • Groepen: indien u met een groep (vereniging, wijkcomité,…) wil deelnemen en u eerder occasioneel zal oogsten, wordt de prijs in onderling overleg bepaald.

Vanaf 2018:
 • Volwassenen: 250 – 300 euro ( je bepaalt zelf binnen deze vork wat je wenst te betalen. Richtprijs is 275 euro)
 • Kinderen: leeftijd x 15 euro
 • Sociaal tarief: 100 euro voor volwassenen
 • Groepen: zie boven

Hoe kom ik meer te weten?

Elk voorjaar voorzien we infomomenten, de zgn. ‘Akker-toeren’. Je krijgt er meer uitleg van onze boer en we leiden je rond op de akker. Kan je er op één van deze momenten niet bij zijn en wens je meer info? Stuur een mailtje naar info@stadsakker.be of bel naar stadsboer Wannes Suttels op 0492 25 14 18.


Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je op manieren inschrijven via een online inschrijvingsformulier

Indien het aantal plaatsen volzet is, schrijven we je in op een wachtlijst. 


Kan ik helpen?

Graag! Het onderhouden van de akker en de opstart van de teelt vraagt heel wat werk. Wie stadsboer Wannes wil helpen, is welkom op de open werkdagen vanaf 24 mei elke woensdag tussen 14u en 16u of na een seintje via info@stadsakker.be. Ook niet oogsters zijn meer dan welkom!