Interesse om mee te oogsten?

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Workshop: Lekker en gezond koken voor kleuters en peuters

woensdag 4 april van 14u tot 16u

maandag 23 april van 20u tot 22u

LEER GEVARIEERD EN VOEDZAAM KOKEN VOOR JE KINDEREN!
Als ouder leg je de basis voor de smaakontwikkeling en het eetpatroon van je kind. Deze GRATIS workshop wil je ideeën aanreiken om lekker en gevarieerd te koken voor je dreumes. Aan de hand van vijf heldere en haalbare principes schakelen we geleidelijk om naar een gezonde en duurzame keuken:
 • Groenten & fruit in de hoofdrol
 • Al het lekkers van het seizoen
 • Lokaal boodschappen doen
 • Verse en volwaardige producten
 • Biologische voeding 
We gaan concreet aan de slag met seizoensgroenten (van de StadsAkker) en overlopen verschillende bereidingswijzen en combinaties. Ook plantaardige eiwitbronnen zoals tofu en peulvruchten komen aan bod. Van al dat lekkers zal je natuurlijk zelf kunnen proeven.

MEER INFO EN (VERPLICHTE) INSCHRIJVING VIA: jozefien.hoebrechts@huisvanhetkind.tienen.be of 016/80 11 63.

In samenwerking met Velt en Huis van het Kind Tienen

STEEK MEE DE SPADE IN DE GROND

VANAF 27/04/2018 ELKE VRIJDAG TUSSEN 14U EN 16U

Het onderhouden van de akker en de opstart van de teelt vraagt heel wat werk. Wie stadsboer Wannes wil helpen, is welkom op de open werkdagen vanaf 27 april, elke vrijdag tussen 14u en 16u. Graag een seintje via info@stadsakker.be of 0492 25 14 18. Ook niet oogsters zijn meer dan welkom!

Bepaal mee het uitzicht van de speelzone

Maandag 30 april, 19u-20u30

In juni plannen we de bouw van een speelzone op de akker. Die komt midden in het veld, tussen onze groenten, kruiden en fruit. Niets is zo leuk dan buitenspelen! En daar willen we alle kansen toe bieden. Samen met het bureau de 'Wandelende Tak' werden de eerste schetsen gemaakt. Voor het ontwerp van de speelzone (zie boven) kunnen we nog alle ideeën gebruiken! Daarom komen we op maandag 30 april tussen 19u en 20u30 samen in de Zomertuin! De ingang van deze zaal ligt aan de achterkant van het Regionaal Ziekenhuis (ingang ter hoogte van de materiaalruimte van boer Wannes op de akker). Samen met het ontwerpbureau bekijken we op deze avond de eerste schetsen en kan je bijkomende input geven. Denken jullie aan andere speeltuigen? Of wat is er voor kinderen/jongeren nog nodig naast speeltuigen? Alle ideeën zijn welkom, kom gerust langs en dan beslissen we samen het uitzicht van de plek!
            

Workshop: Koken op het veld

Woensdag 9 mei, 14u30-16u30

Tijdens deze activiteit leren kinderen samen met hun (goot)ouders de groenten van boer Wannes kennen en ermee koken. Na een interactieve rondleiding op de akker, kiezen we onze groeten en koken er samen een heerlijk gerecht mee! De workshop is gratis en je hoeft niets mee te nemen. Info en inschrijvingen via info@stadsakker.be
      

Feest op den akker: Seizoensopening 2018

Zondag 27 mei, 14u-18u

De StadsAkker gaat haar tweede teeltseizoen in. En dat gaan we vieren! Op zondag 27 mei is iedereen (ook niet-oogsters) tussen 14u en 18u welkom op de StadsAkker aan de achterzijde van het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115).

Op het programma:
(Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven is niet noodzakelijk, tenzij anders aangegeven.)

 • Geef mee kleur aan de SpeelAkker
  Tussen de groenten en kruiden bouwen we binnenkort een fantastische speelzone, de SpeelAkker. Op de seizoensopening kan jong en oud een verflaag aanbrengen op het allereerste toestel. Je ontdekt er ook welke speeltuigen we nog zullen bouwen. 
 • Workshop Veggie Tapas maken (15u-17u): We maken een rijk gevulde tafel tapas met groenten en kru...iden van de akker. Kook en proef mee met Ann Koekepan. Dat wordt smullen! Meebrengen: schort, mesje en snijplank. Voor maximaal 12 personen. Info en inschrijvingen via info@stadsakker.be of 0498 68 44 10.
 • Open Circusworkshops
  Zin om te leren jongleren of je evenwicht uit te testen? Dat kan in deze circusinitiatie door Circus Atelier Salto. Je kan verschillende jongleer (balletjes, kegels, ringen, bordjes, diabolo, flip ’n flyer, flowerstick, swingsokken) -en evenwichtstechnieken (bal, ton, kabel, pedalo, eenwieleren) uittesten. Jong en oud kunnen doorlopend deelnemen. 
 • Lentebar met heerlijke sappen en koffie, kruidige theeën en lokale biertjes
 • Live muziek
 • Bereken je ecologische voetafdruk, krijg tips hoe je die kan verlagen en kom meer te weten over de concrete voetafdrukbesparing van de StadsAkker. 
 • Kundalini Yoga (15u-16u): tijdens deze initiatie maak je gebruik van je lichaam, adem en stem om te kunnen ontspannen en om jezelf sterker te maken. Breng enkel een yoga-matje of grote handdoek en een kussentje mee.
 • Lezing ‘zelf paddestoelen kweken’ (15u-16u30): Wim Keersmaekers van ‘The Key of Life’ is al jaren gepassioneerd bezig met het telen van paddestoelen. Hij wijdt ons in, in de geheimzinnige wereld van sporen en mycelium. Je leert bovendien hoe je thuis paddestoelen kan telen en hij toont ons hoe we ermee aan de slag kunnen op de StadsAkker.  
 • Akkertoer: rondleiding op het veld (14u-15u en 17u-18u). Heb je interesse om als oogster in te stappen? Of wil je meer te weten komen over de StadsAkker? Boer Wannes leid je rond op het veld. 
 • Kom meer te weten over de geplande ontmoetingsruimte op de akker en de groenaanplant. Een eerste 6m lange picknicktafel zal alvast te bewonderen zijn. 
 • Wandelen met ezels (14u-14u30, 15u-15u30, 16u-16u30). Wandel voor een korte tocht mee aan de zijde van enkele ezels en kom meer te weten over hoe ze communiceren. Stevig schoeisel noodzakelijk. Telkens voor maximum 8 kinderen en hun ouders. Info en inschrijvingen via info@stadsakker.be
 • Een beweegroute in Tienen? (16u-17u)
  We dromen van een route in de rand van de akker die jong en oud aanzet tot bewegen. Om 16u stellen we het idee voor en polsen we naar de interesse. We denken aan een traject van een 10tal bewegingsoefeningen, gebruik makend van bestaande elementen in de natuur en de omgeving. Alle voorziene oefeningen zullen laagdrempelig en dus toegankelijk zijn voor iedereen.
 • Laat je door een Brabants Trekpaard op een vliegend tapijt meeslepen. Een hit bij kinderen!
 • Workshop Koken met wilde en vaste planten (16u-18u). We gaan aan op zoek naar eetbare planten en maken er lekkere proevertjes van. Workshop geschikt voor jong en oud. 
 • Infostanden over duurzame initiatieven als Voedselteams, Velt, Fietsersbond, Fairtrade Gemeente, Wereldwinkel, Gemout, Milieuadviesraad. Aan de stand van LOGO Oost-Brabant krijg je meer uitleg over gezonde voeding en beweging.
Seizoensopening 2018 is een initiatief van RISO Vlaams-Brabant, in samenwerking met Stad Tienen, OCMW Tienen, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, De Wandelende Tak, Circus Atelier Salto, CC De Kruisboog, Dragon Roast, Tiense Koetsiers, Ecolife, LAVA, Voedselteams, Velt, Fietsersbond, Fairtrade Gemeente, OverKop-huis Tienen, Wereldwinkel, Gemout, Guru, Milieuadviesraad, Heleen Vertommen, Ann Koekepan, HTBO, LOGO Oost-Brabant, Wim Keersmaekers van The Key Of Life, ReisburO/Roulot.

Met de financiële steun van Provincie Vlaams-Brabant